L'esquirol poruc


  • TĆ­tol: L'esquirol poruc
  • Autora i il·lustradora: MĆ©lanie Watt
  • Editorial: Castellnou
  • Edat recomanada: a partir de 4 anys


  • PuntuaciĆ³ Club Petits Lectors:10
  • Categories: emocions, por 


El llibre que us porto forma part d'una col·lecciĆ³ de llibres il·lustrats que tracten les pors infantils amb grans dosis d'humor i ironia. Les aventures d'aquest rosegador neurĆ²tic i encantador ja han fet riure de valent a nens, joves i adults d'arreu del mĆ³n. 

Les tres histĆ²ries de la col·lecciĆ³ tracten de les pors infantils mĆ©s freqĆ¼ents: por a les coses noves i situacions o llocs desconeguts; por a les persones desconegudes i a fer amics nous; por a ficar-se al llit a l'hora d'anar a dormir. L'autora, MĆ©lanie Watt, aconsegueix tractar aquestes pors de manera extremadament divertida al reduir-les a l'absurd mitjanƧant un humor irĆ²nic i absurd. 

col·lecciĆ³ llibres infantils l'esquirol poruc

Els llibres enganxen a grans i petits: els mĆ©s petits s'identificaran amb el personatge i les seves pors; els joves disfrutaran amb el genial sentit de l'humor de les histĆ²ries i els adults gaudiran de la ironia amb quĆØ es tracten temes com la sobreprotecciĆ³ infantil o l'obsessiĆ³ per la higiene.

TambĆ© sorprĆØn la peculiar i original manera en quĆØ les il·lustracions i el text es combinen. Ɖs un format innovador, amb llistes, esquemes i vinyetes que a vegades ens recorden un cĆ²mic i que ajuden a l'autora a plasmar la peculiar personalitat del personatge.

En el primer tĆ­tol de la col·lecciĆ³, L'esquirol poruc, ens adonarem que aquest rosegador Ć©s espantadĆ­s i insegur, doncs MAI no abandona el seu roure, Ć©s massa perillĆ³s, podria ensopegar amb tarĆ ntules, taurons, marcians verds o abelles assassines. "S'estima mĆ©s quedar-se al seu arbre, un lloc segur i familiar...per un esquirol, l'inconegut pot ser molt perillĆ³s" 


No abandonar mai el roure tĆ© moltes avantatges, encara que tambĆ© alguns inconvenients. "Al roure tots els dies sĆ³n iguals. Sempre se sap quĆØ passarĆ . Tot estĆ  sota control". La rutina diĆ ria de l'esquirol es basa sempre en el mateix: menjar glans i mirar el paisatge.


"PerĆ² suposem que passa una cosa inesperada...pots estar segur que aquest esquirol estĆ  preparat". TĆ© un equip complet d'emergĆØncia i un pla de fuga "Top Secret". I recorda: "si tot aixĆ² falla...sempre pots fer el mort!".


Sembla que l'entranyable rosegador ho tĆ© tot sota control. Aguaita dia rere dia, fins que un dia....Apareix una abella assassina! Mort de por, l'Esquirol Poruc salta de l'arbre, sense el paracaigudes!! "Llavors passa una cosa increĆÆble...l'Esquirol Poruc no Ć©s un esquirol qualsevol. Ɖs un esquirol VOLADOR". "Se sent feliƧ, valent, tranquil i viu!".

L'Esquirol Poruc s'adona que en l'inconegut no hi ha cap perill i s'anima a fer canvis radicals a la seva vida...

Podeu trobar material descarregable per fer una careta de l'Esquirol Poruc, imprimir adhesius i fer uns punts de llibre al bloc de L'Esquirol Poruc.

Us deixo algunes RECOMANACIONS per ajudar als nens i nenes a controlar i superar les pors:

- La por forma part del desenvolupament evolutiu dels nens i nenes. Al llarg de la infantesa van passant per diferents etapes caracteritzades per diferents pors, aixĆ­; tots pateixen alguna por o altre, en major o menor mesura. SĆ³n comuns les pors a situacions quotidianes com anar a dormir, la foscor, quedar-se sol, anar a l'escola,... Per tant, el primer que podem fer Ć©s acceptar que, per ridĆ­cula que ens sembli la seva por, per ell o ella Ć©s molt real i necessita el nostre suport i comprensiĆ³. Oferim-li oportunitats per parlar i, sobretot, escoltem-lo amb atenciĆ³, mostrant la nostra preocupaciĆ³. Fem-li saber que Ć©s normal el que sent i que a nosaltres tambĆ© ens passava de petits. Transmatem-li confianƧa, seguretat, tranquil·litat i molt d'afecte.



- Ɖs molt important no renyar ni recriminar al nen o nena per tenir por. Tampoc el ridiculitzeu o avergonyiu per expressar el que sent. Tot aixĆ² no el farĆ  sentir-se menys atemorit, en canvi; augmentarĆ  l'ansietat i baixarĆ  la seva autoestima. Tampoc serveix obligar-los a canviar d'actitud o a fer el que els fa por, nomĆ©s farem que es sentin pitjor. En la mateixa lĆ­nia, Ć©s important no utilitzar les pors per controlar la seva conducta o castigar-lo: "Si no t'acabes la sopa, et tanco a l'habitaciĆ³ sol i a les fosques!!". No nomĆ©s Ć©s cruel, sinĆ³ que li estem reforƧant la idea que estar sol i a les fosques Ć©s dolent.

-  A poc a poc, feu que el nen o nena s'enfronti sol a la situaciĆ³ que li provoca por i eviteu sobreprotegir-lo. Al principi, segurament, no serĆ  capaƧ de fer-ho sol, acompanyeu-lo perquĆØ vegi que no passa res. Aplaudiu cada petit progrĆ©s que faci en la superaciĆ³ de la seva por, elogieu el seu valor, decisiĆ³ i esforƧ. AixĆ­ l'animareu i li donareu mĆ©s confianƧa. Quan apareguin noves pors, Ć©s interessant recordar-li com va superar les velles i transmetre-li la confianƧa i la seguretat que ara tambĆ© en serĆ  capaƧ.

- Per la por a la foscor, va molt bĆ© fer jocs a les fosques, amb l'ajut de lots. Per exemple, jugar a fet i amagar amb la casa totalment a les fosques, podem fer servir el lot per buscar l'amagatall, perĆ² desprĆ©s l'haurem de tancar perquĆØ no ens trobin. Segurament, no voldrĆ  amagar-se sol, podem fer equips i acompanyar-lo. TambĆ© podem jugar a amagar un tresor i a buscar-lo amb l'ajut del lot. Quan el trobi, fem-li veure que ha sigut molt valent i que no li ha passat res de dolent. TambĆ© hi ha llibres que s'il·luminen en la foscor, com per exemple: "Ɖs nadal!" d'Ignasi Valios i BuƱuel; Ed. Barcanova.


- Si el problema Ʃs l'hora d'anar a dormir, podem posar un petit punt de llum, fer el ritual de mirar a tots els armaris i sota el llit o podem donar-li un nino o nina, a qui anomenarem, per exemple, guardiƠ i li farem l'encƠrrec de vetllar pel nen o nena. Aixƭ, si la nit no ha sigut bona, sempre es pot donar la culpa al guardiƠ que no ha fet bƩ la seva feina. SerƠ un alleujament pel nen o nena.

- I si tenim ganes de fer una manualitat, podem fer un atrapasominis i explicar al nen o nena que serveix per atrapar els mals somnis entre l'entremat de fils i que al matĆ­, amb la llum del dia, s'esvaeixen. Els somnis bons poden passar pel foradet central i en les plomes que pengen se'n van els somnis que hem oblidat.

Cap comentari