Els veïns del C/ Quisap


  • Títol: Els veïns del C/ Quisap
  • Autor i il·lustrador: Cristina Zafra
  • Editorial: Comanegra
  • Edat recomanada: a partir de 6 anys

  • Puntuació Club Petits Lectors: 9
  • Puntuació lectors bloc:
  • Categories: valors, solidaritat, convivència


Els veïns del C/Quisap és un llibre il·lustrat ple de personatges estrambòtics, cadascun d'ells amb un problema terrible i espantós. Sort que sempre hi ha un veí disposat a donar-li un cop de mà. Amb ells els nens i nenes descobriran la solidaritat i com tots tenim sempre la clau per ajudar algú que ho necessita. Un crit a la generositat i a la convivència.

La protagonista del llibre ens explica que al costat de casa seva només hi queda un solar buit on de vegades porta a passejar el seu gos, però ahir, quan va anar al solar, li va passar una cosa increïble...."Al mateix lloc que el dia abans era buit, ara s'hi aixecava un edifici ben estrany. Com era possible?". 



La nena es queda tan parada, que no s'adona que és al mig del carrer i una furgoneta està a punt d'atropellar-la! Aquí s'hauria acabat la història si no fos perquè els nous veïns sempre estan disposats a ajudar a qui ho necessiti. La nena és tirada cap amunt pel veí del 1er 1a, el senyor Pägueiras, que en comptes de mans té paraigües!


La nena queda d'allò més sorpresa: "P, pe, però vostè deu poder fer coses molt divertides amb unes... paraigua-mans!"

El senyor Pägueiras, reconeix que no està malament tenir paraigües en lloc de mans, però que té un problema terrible i espantós: "Quan em pica l'esquena i no em puc gratar!".

Per sort, la senyora Salmmin, del 1er 2a, sempre li dóna un cop de mans quan té picor, doncs ella en té més de mil, de mans! Però ella també en té un de problema: imagina't per tallar les més de cinc mil ungles que té!

Per sort, les germanes Rosseti, del 2on 1a, li poden fer la manicura en un moment, doncs tenen tisores en lloc de cames. Però, és clar; això també té els seus inconvenients: "que quan dormen estripen els llençols"... cada nit el mateix!

Per sort, el senyor Trasés, del 2on 2a, és mig home mig màquina de cosir, un gran sastre que arregla tots els llençols en un tancar i obrir d'ulls. Però el seu pis té poca llum i quan es fa fosc no s'hi veu i ho cus tot al revés.

Per sort, la senyora Tomebba, li pot donar un cop de mà, doncs és mig dona mig làmpara. És una dona molt lluminosa, però com tots, té un problema terrible i espantós: "quan porta molta estona fent llum, comença a posar-se incandescent, li surt fum del cap....".


Per sort, la noia del 3er 3a, la Torvindela, té un ventilador al cap i la refreda en un moment. Però, és clar, "amb tant d'aire sempre està refredada, la pobra!"

"I com s'ho fa...?" es pregunta la nena. 

Resulta que encara no hi ha ningú que la pugui ajudar. Però aquella mateixa nit faran una reunió de veïns per veure com poden arreglar el seu problema.

La nena torna a casa i es passa tota la nit pensant què pot fer ella per ajudar als nou veïns, fins que troba la solució! Al matí corre a parlar amb el senyor Pägueiras, però en arribar-hi...

Segur que aquest llibre agradarà a grans i petits, doncs és entretingut alhora que ens ensenya alguna cosa més: tots som diferents, tots tenim virtuts i també alguna mancança, tots tenim alguna cosa especial que podem fer servir per ajudar als altres i tots necessitem ajuda alguna vegada. Les il·lustracions us atraparan i els personatges, tan estranys i divertits, no us deixaran anar fins al final.

Us deixo algunes RECOMANACIONS per FOMENTAR la SOLIDARITAT dels més petits:

- Els experts creuen que els valors són com hàbits que es van interioritzant de forma inconscient en el nucli familiar. Els nens i nenes aprenen per imitació, és a dir, pel que veuen que fem més que pel que diem. Així doncs, la millor manera de fomentar en ells la solidaritat és practicar amb l'exemple i fer que ells participin de forma activa en el procés. Expliquem-los que hi ha una campanya per donar aliments a qui no en té, deixem que escollin del rebost o la botiga el que donarem, ho posin a la bossa i la portin ells fins al lloc de recollida. O que triïn la roba que ja els hi va petita o les joguines que no utilitzen. 

-  També és important fomentar l'empatia, ja que si el nen o nena es posa en el lloc de l'altre,  entendrà millor perquè és important la seva ajuda. Despertem la seva preocupació pels altres invitant el nen o nena a trucar a l'amic o familiar que està malalt, a ajudar als més petits a pujar les escales o a portar la maleta de l'escola,...

- Els jocs cooperatius van molt bé per fomentar la solidaritat, ja que afavoreixen la col·laboració entre els participants, que en lloc de competir, s'ajuden per guanyar. En aquests jocs només hi ha un equip, tots juguen junts, per tant, l'objectiu no és competir per guanyar a l'altre, sinó col·laborar per vèncer tots a un element extern, superar un desafiament o assolir un objectiu comú. Aquí podeu trobar una llista de jocs cooperatius.   








Cap comentari