Quina RÀBIA de joc!


Avui us porto un llibre que pertany a la col·lecció Toni i Tina, de l'editorial Castellnou amb la col·laboració de l'Hospital Sant Joan de Déu.



Aprendre a gestionar les emocions és un dels reptes més importants per al desenvolupament dels infants. Mitjançant històries divertides i quotidianes, la col·lecció Toni i Tina vol ajudar els nens i nenes a identificar les seves pròpies emocions, parlar-ne i afrontar-les. Una bona eina per a l'aprenentatge social i emocional dels més petits, que es complementa amb propostes per generar el diàleg, jocs i unes orientacions per a l'adult.

  • Títol: Quina ràbia de joc! 
  • Autora i il·lustrador: Meritxell Martí i Xavier Salomó 
  • Editorial: Castellnou 
  • Edat recomanada: a partir de 3 anys
  • Puntuació Club Petits Lectors: 8
  • Categories: emocions, ràbia, frustració, amistat

El Toni i la Tina són molt bons amics, viuen al bosc i s'ho passen d'alló més bé compartint jocs, excursions i aventures. Però, com tothom, a vegades estan contents i a vegades no tant. També s'enfaden, tenen por o estan nerviosos. Sort que es tenen l'un a l'altre per ajudar-se, compartir els seus sentiments, trobar solucions als seus problemes o el que faci falta.
En la història d'avui, els dos amics estan passant una tarda divertida compartint jocs de taula. Però de sobte, sembla que la Tina ja no s'ho passa tan bé, les coses no li surten com ella voldria, doncs porta unes quantes partides sense guanyar. Quan perd al dòmino, la Tina agafa una bona enrabiada, crida empipada i llença les fitxes enlaire.
"- Au va, no t'enfadis.  Juguem a una altra cosa- diu el Toni""- No vull!-crida la Tina i es gira d'esquena fent morros".


Al Toni no li ha agradat gens el que ha fet la seva amiga. Així no es pot jugar! A ell també li han passat les ganes de jugar. Decideix anar a llegir un llibre i resulta que és d'un gos a qui també li costa gestionar la seva frustració. "Llavors mira la Tina, que està asseguda amb el cap cot"..."-Vols llegir aquest conte?...- Mmmm D'acord -  Ja no fa cara d'enrabiada".
Després de llegir el llibre la Tina s'adona que el que ha fet no està bé. "Suposo que no es pot guanyar sempre..." reflexiona. "Em sap greu haver-me enfadat" reconeix. 
La Tina vol tornar a jugar, però el Toni té por del que pot passar si la Tina perd. Sort que se n'empesca una de bona perquè això no torni a passar... Se'n sortiran aquesta vegada? A continuació trobareu en el llibre dues pàgines molt interessants:                                                             - La primera amb tres jocs: els dos primers per identificar emocions i el tercer per veure quines coses ens poden servir i quines no quan necessitem calmar la nostra ràbia.

- I la segona, amb una sèrie d'orientacions per familiars i educadors sobre què és la frustració i com es manifesta; com podem ajudar als infants a detectar-la i com podem ajudar-los a controlar-la i superar-la. La podeu trobar completa en aquest pdf.


Us deixo algunes RECOMANACIONS per treure el màxim profit al llibre:                                     - Quan estigueu a la pàgina de jocs, pregunteu al nen o nena que el calma quan està enrabiat. És molt possible que no tingui una resposta, ajudem-los a trobar-la: pot ser sortir a fora i observar les formigues, com l'autora del llibre, o dibuixar, com l'il·lustrador. Apliquem-ho el pròxim cop que una situació de frustració porti el nen o nena a una reacció d'ira.
Amb algun exemple propi ("un dia quan era petit, em va passar...i em vaig sentir..."), els podem recordar que és normal tenir aquests sentiments, tots ens enrabiem, sentim ira o tristesa davant situacions molt diverses. El que ha d'aprendre el nen o nena és a gestionar el sentiment, per donar-ne una resposta correcta.                                                        



- Per treballar les emocions en general podem posar-nos amb el nen o nena davant d'un mirall i fer cares que expressin diferents emocions: d'enfadat, de trist, de content,...
- Després, si us agrada la fotografia i els jocs de taula, podeu fer el vostre propi joc amb la manualitat Memori d'emocions- Podeu trobar un retallable per acolorir de la Tina i el Toni aquí.                                                  - Podeu trobar un mòbil per acolorir de la Tina i el Toni aquí.                                                        - Amb els llibres de la col·lecció La gelosia ve...i se'n va i Àdeu, tristesa!, opcionalment podeu adquirir un ninot del Toni i la Tina, respectivament. Amb ells podreu treatralitzar les històries dels dos amics. Això sol agradar molt als nens i nenes i fa que mantinguin més l'atenció en el llibre.                                                 
                                                             

Cap comentari