Manualitat: instruments musicals casolans

Tot llegint el llibre "Herman i Rosie" ens vam submergir en el món musical. Gràcies a la caixa de foment de la lectura de Boolino My Little Book Box vam descobrir com fer un Kazoo. Ens va agradar molt l'experiència i ens van quedar amb ganes de més. Així que hem agafat embranzida i hem fet molts instruments musicals casolans. Ja veureu que tots són molt fàcils de fer i amb materials reciclats, utilitzant coses que solem tenir a casa.
Instrumentos musicales caseros

La música és important pel desenvolupament dels nostres fills. Està demostrat que la música té molts beneficis pels infants: influeix en el desenvolupament emocional, intel·lectual, auditiu, sensorial, motriu,... Els ajuda en l'aprenentatge del llenguatge i de les matemàtiques, potencia la seva capacitat de concentració i memorització, així com les habilitats espacials. Fer aquestes manualitats junts, en família, és una bonica manera d'acostar la música als nens i nenes, veureu com la gaudeixen amb moltes més ganes.

1. FLAUTA

No pot ser més senzill: agafem 9 canyes de beure i les unim amb cinta adhesiva. Les tallem en diagonal. Si les canyes es poden doblegar, poseu aquesta part a baix i talleu-la. Llest! A bufar!

Instrumentos musicales caseros flauta


2. MARAQUES

Material necessari per 1 maraca: 2 culleres de plàstic; un ou de plàstic; cinta adhesiva decorativa; quelcom per omplir l'ou (llegums, arròs, monedes,...)

Instrumentos musicales caseros maracas

Instruccions:
 •  Omplir l'ou amb arròs, cigrons o el que tingueu per casa. Això ho poden fer els nens i així practiquen la psicomotricitat fina, la concentració i l'atenció. Si feu més d'una maraca, ompliu-les de coses diferents, així sonaran diferent i això sorprèn molt als petits.
 • Posar l'ou entre les dues culleres de plàstic i fixar amb cinta adhesiva com a la fotografia.
 • Fet!!! 
Instrumentos musicales caseros maracas


3. TAMBOR DE BOLES

Material necessari: una caixa de formatgets rodona; un pal (es poden comprar en tendes de manualitats, en basars o recollir-lo pel bosc) o bé una cullera de cuina (cal que tingui el mànec rodó); paper decoratiu adhesiu; dues boles de fusta (o similar, per exemple, peces de fer braçalets o botons grans); fil gruixut.

Instrumentos musicales caseros tambor bolas

Instruccions:
 • Obrir la capsa. Per on hi ha el tall, fer un forat al mig per poder posar el pal. Fixar-lo amb cinta adhesiva.
 • Fer dos forats als laterals de la capsa i passar el fil (d'uns 60cm, ja tallarem el sobrant). Lligar-lo al pal perquè així no corri d'un cantó a l'altre.
 • Tancar la caixa.
 • Lligar les boles de fusta (o similar) als extrems del fil. Fixeu-vos en la llargada final, han de quedar sobre de la caixa per així fer soroll al girar el tambor.
 • Decorem el tambor. Nosaltres l'hem folrat amb paper decoratiu adhesiu, però ho podeu pintar amb pintura, cobrir amb gomets,...
 • Fet! 
Instrumentos musicales caseros tambor bolas


4.  KAZOO

Material necessari: tub de cartó (de cuina); tros quadrat de paper de celofà (10x10cm); una goma elàstica.

Instrumentos musicales caseros kanzoo

Instruccions:
 • Decorem el tub com ens vingui de gust: amb pintura, amb una fulla platejada, amb retoladors, amb gomets,...
 • Fem un forat al tub, a uns 6 cm d'un dels extrems.
 • Posar el tros de celofà en l'extrem del tub més pròxim al forat que acabem de fer i subjectar amb la goma elàstica.
 • Fet! S'ha de parlar o cantar (no bufar!) per l'extrem del tub que ha quedat lliure ;)

5. GUITARRA

Material necessari: una caixa de cartó petita (per exemple, de sabates de nen); 4 gomes elàstiques; 2 clips; un rotllo de paper de cuina, dos pals tipus de gelat.

Instrumentos musicales caseros guitarra

Instruccions:
 • Dibuixar un cercle a la caixa de cartó i retallar-lo, us recomano fer-ho amb un cúter (això sí, protegiu la superfície de treball!)
 • Amb el cercle que heu retallat farem el següent: tallar per la meitat i dividir en quatre parts iguals (com a la fotografia). Doblegar per aquestes divisions, quedarà un prisma. L'enganxem a la caixa, al costat del forat.
 • Tallar les gomes elàstiques i lligar-les al clip.
 • Fer quatre forats a la caixa i passar-hi les gomes de manera que el clip quedi dins la caixa.
 • Fer quatre forats més a l'altre extrem de la caixa (al costat del prisma) i passar-hi les gomes. Lligar-les a un altre clip.
 • Fer quatre talls al prisma per passar-hi les gomes.
 • Si volem, podem fer un mànec per la guitarra amb un tub de paper de cuina i dos pals de gelat. També podem lligar-hi una cinta per poder penjar la guitarra al coll dels nens.
 • A tocar!
Instrumentos musicales caseros guitarra

6. TAMBOR

Només necessitem un pot metàl·lic o de plàstic sense tapa (per exemple, de cacau en pols o de detergent), un globus i una goma elàstica. Primer, si volem, decorem el pot, per exemple amb paper decoratiu. Tallem l'extrem del globus (per on es bufa en inflar-lo) i el col·loquem en el pot (on aniria la tapa). Subjectem amb la goma elàstica. I a picar!!

Si us animeu podeu fer unes baquetes com les nostres, només calen dos pals, dues boles petites de porexpan, dos globus més aviat petits i dues gomes elàstiques: clavar el pal a la bola de porexpan, posar-hi el globus (hem tallat l'extrem) i subjectar amb la goma elàstica. 

Instrumentos musicales caseros tambor

7. XILÒFON

També molt senzill i molt divertit. Només necessitem uns quants gots (o ampolles de vidre petites). S'omplen amb diferents quantitats d'aigua. Per fer-ho més atractiu podem tirar una mica de colorant alimentari a l'aigua (o unes gotes de pintura). Amb una cullera metàl·lica i una de fusta colpejar les ampolles, els nens i nenes se sorprendran dels efectes diferents que tenen.


Instrumentos musicales caseros xilofón

ESPERO QUE US HAGIN AGRADAT ELS NOSTRES INSTRUMENTS MUSICALS I US ANIMEU A FER ALGUN. A TOCAR!!!!

2 comentaris

 1. Nosaltres també hem fabricat tambors i el xilòfon amb els gots d'aigua i ens ho hem passat molt bé amb ells! M'ha encantat el tambor de boles amb la capsa de formatgets: el fabricdarem aviat! Una abraçada

  ResponSuprimeix
  Respostes
  1. Ui el tambó de boles em va fer molta gràcia fer-lo amb ells perquè jo recordava haver-lo fet de petita jijiji!!! Els nens i la música sempre és una bona combinació! Hem disfrutat molt aquests dies. Una abraçada!

   Suprimeix