21 Llibres infantils sobre gelosia i rivalitat entre germans

cartell 21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

Ja vam parlar aquí sobre llibres per tractar l'arribada d'un germanet a casa i vam fer una bona recopilació. Vam veure llibres sobre l'embaràs, la concepció, com ajudar en la cura del bebè, com canviaran les coses, llibres perquè sàpiguen que encara els estimem i sobre la gelosia.

En aquesta ocasió, ens centrarem més en llibres per tractar la gelosia i les rivalitats entre els germans/es. I intentarem trobar històries per tractar tots els casos, fins i tot els menys comuns (a la literatura, no a la realitat!), com per exemple quan són els germans petits els que tenen gelosia dels grans, o quan el mitjà no sap on està el seu lloc a la família,...

1. "Cuando estoy celoso", Tracey Moloney, Ed. SM (+2 anys): el conill del llibre sent gelosia (ho explica amb exemples clars i senzills) i per això fa ximpleries. Aquest llibre ajuda als nens i nenes a entendre millor els seus sentiments i a controlar, per tant, les seves reaccions. Explica que tots som especials i que no cal comparar-se amb ningú. Al final ofereix una sèrie de pautes orientatives per als pares per actuar davant aquesta situació. Podeu veure un vídeo del llibre aquí. Només en espanyol.

2. "Estic gelosa", Brian Moses, Ed. Baula (+4 anys): aquesta col·lecció està molt bé, perquè primer explica com ens sentim i comportem quan estem gelosos, després posa molts exemples de situacions quotidianes que ens provoquen gelosia i, per acabar, dóna alternatives per sentir-nos millor. Al final, una petita guia per als pares, ens suggereix maneres d'ajudar als petits a afrontar aquests sentiments. La pena és que sembla que està descatalogat :( nosaltres l'hem trobat a la biblioteca, per això us el poso i perquè, la veritat, ens ha agradat molt.

3."Cuando tengo celos. Cómo superar la rivalidad entre hermanos", R.W. Alley, Ed. San Pablo (+3 anys): la gelosia entre germans no compren un període temporal en concret. La seva rivalitat sempre estarà present. De vegades pot ser molt gran i, els germans i germanes, poden arribar a ser molt cruels els uns amb els altres. Aquest llibre pot ajudar als nens i nenes a comprendre que ocupen un lloc molt especial en el cor dels seus pares i a trobar el seu propi dins de la seva família. A més, anima als germans a créixer junts, no separats. Només en espanyol.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

 4. "Gerard Gelosauri", Brian Moses, Ed. Barcanova (+4 anys): Gerard Gelosauri té gelosia de tot i de tothom: del seu germà, que sempre guanya els jocs; dels seus amics, perquè tenen bronto-bicis,...… Quan deixarà Gerard de sentir gelosia dels altres? Una col·lecció que tracta de forma divertida i despreocupada d'analitzar diferents sentiments i actituds que els nens i les nenes han d'aprendre a superar. A nosaltres ens agraden molt tots els llibres d'aquesta col·lecció, per ser amens, divertits i amb dinosaures!!

5. "Celos", Violeta Monreal, Ed. Everest (+6 anys): Cristina farà un viatge en el temps de la mà de "el geni que va sortir d'un estel" per deixar de ser gelosa i aconseguir més confiança. Donar nom al que sentim és una forma de començar a conèixer-se a un mateix i, per tant, una forma de madurar. Amb la lectura dels títols d'aquesta col·lecció, es pretén aprofundir en els sentiments dels nens, explicar-los, conèixer-los, potenciar-los si són positius i aplacar-los si són negatius. Una nova forma de parlar de sentiments sense caure ni en el didactisme ni en el paternalisme. Com a complement, us recomano la versió amb CD interactiu que ajudarà als petits a descobrir els bons i mals sentiments mentre escolten, llegeixen i juguen de forma interactiva amb els personatges més divertits d'aquests contes: els FILINS. Més info de la col·lecció el la web de l'autora. Només en espanyol.

6. "La meva germana sempre em mana", F.Dutruc-Rosset, Ed. Estrella Polar (+8 anys): la Lulú és una noia molt normal que té una vida normal. I com totes les nenes de la seva edat té pors, problemes a l’escola i a casa, o les vergonyes típiques de la seva edat. A més d’això, també és una noia molt espavilada, curiosa i divertida que cada dia afronta els seus problemes i alegries de la millor manera possible. Una història plena d'humor sobre les petites preocupacions de la vida i les relacions entre germans i germanes.

7. "Qui ha robat el meu tron?", Gabriela Keselman, Ed. Brúixola (+3 anys): el títol ho explica tot ;) Us deixo un vídeo:


8. "El canvi", Jan Ormerod, Ed. Ekaré (+3 anys): aquest llibre ens ha encantat per les seves altes dosis d'humor i l'originalitat de la història. El germanet bebè de Carolina Cocodril es passa tot el dia bavejant, però encara així, la mare Cocodril a cada moment diu que és preciós. La Carolina està molt gelosa, així que decideix anar a la tenda de bebès i fer un canvi per un nou germanet: un just a la seva mesura. Hi haurà algun que li agradi de debò? Podeu veure fotos de l'interior en la ressenya de boolino.

9. "¡Julieta, estate quieta!", Rosemary Wells, Ed. Alfaguara (+3 anys): la Julieta és la segona de tres germans i la més invisible, per no ser ni la gran ni la petita. Ella intenta atreure l'atenció dels seus pares amb malifetes, al que ells sempre responen: "Julieta, estigues quieta". Fins que la Julieta es cansa i decideix anar-se'n de casa! Només en espanyol.

10. "¡Porque siempre va a ser así", Jutta Trebier, Ed. Lóguez (+3 anys): la història entranyable i optimista d'un germà petit a qui prohibeixen tot, mentre al seu germà gran li deixen fer de tot. Això és injust i decideix anar-se'n de casa. Mentre fa la maleta explica als seus pares per què se'n va: al seu germà li permeten tot i a ell res, però el pitjor és que això serà així sempre! Només en espanyol.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans
 11. "El mitjà", Núria Figueras, Ed. La Galera (+6 anys): "em dic Pere i no sóc ni gran ni petit: sóc mitjà. El pare diu que sóc massa petit per anar sol enlloc, la mare diu que sóc massa gran per plorar i l'avi, a la butxaca, en comptes d'un euro, m'hi posa un caramel. De vegades voldria ser gran i de vegades petit, però estic fart de ser el mitjà!" És difícil per als germans del mig trobar el seu lloc. Amb aquest llibre se sentiran molt identificats i compresos.

12. "Zaza tiene un hermanito", Lucy Cousins, Ed. Kókino (+2-3 anys): la vida de la Zaza ja no és com abans. Ha d'esperar perquè l'agafin en braços, perquè juguin amb ella, perquè li llegeixin un conte… I tot perquè ha tingut un germanet que ocupa massa atenció de la seva mare i el seu pare. De sobte, la seva mare troba el truc perfecte perquè la Zaza es distregui i comenci a voler al seu germà. D'aquesta manera, la Zaza descobreix que en el cor dels seus pares pot haver-hi lloc pels dos. Un llibre amb textos senzills que parla de situacions quotidianes i problemes típics dels nens en edat preescolar. Colors brillants i audaços, línies gruixudes, traços gairebé infantils enamoren als més petits. Aquest llibre, a més, és especialment recomanable per a petits gelosos… amb remei!

13. "El nen nou", Lauren Child, Ed. Joventut (+4 anys): aquesta novetat editorial ens ha encantat. El protagonista d'aquesta història, és un nen feliç: rep tot l'afecte dels seus pares, ningú el molesta en els seus jocs, té una habitació per a ell solet. Però un dia apareix un nen més petit, que sembla agradar a tots. I tot això es va agreujant, perquè el nen nou va creixent i cada vegada s'apropa més a ell, vol ser com l'Elmore i el segueix a totes bandes, tant que fins es trasllada a la seva habitació a dormir! Però un dia tot canvia: l'Elmore es desperta plorant, després d'un terrible malson. El nen nou l'abraça i el consola, i l'Elmore descobreix que no està tan malament compartir l'espai amb algú. I així comencen a compartir jocs, dolços i diversió. I és que el protagonista d'aquesta història finalment comprèn que és més divertit comptar amb un company i crear un món en comú, que no fer-ho tot ell sol. "El nen nou" és un fantàstic àlbum il·lustrat, que permet reflexionar sobre la relació entre germans d'una manera distesa, divertida i estimulant.

14. "El pare és meu!", Ilan Brenman, Ed. Algar (+3 anys): l'autor de "Les princeses també es tiren pets" ens torna a sorprendre amb un àlbum divertit i boig. "El pare és meu!", criden dues germanes per reclamar l'atenció del seu pare que no pot dividir-se en dos... o sí? Ficció i realitat es barregen en aquesta eixelebrada història de gelosia i amor entre dues germanes i el seu pare. Aquí us deixo el Book-tràiler del llibre.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

 15. "Tornem a ser amics", Hans Wilhelm, Ed. Joventut (+3 anys): de vegades no resulta fàcil ser el germà gran, sobretot quan la teva germaneta fa coses que et posen molt furiós, com deixar anar la teva tortuga en el llac! És possible perdonar?

16. "La Violeta no és violeta", Xosé A Neira Cruz, Ed. MacMillan (+8 anys): La Violeta només va ser de color violeta el dia en què va néixer. Ara és una nena de vuit anys que busca un nom per al seu futur germà, que la seva mare porta en una panxa immensa en forma de globus aerostàtic. Davant aquest esdeveniment, La Violeta tem que la seva mare la vulgui una mica menys. La Violeta tindrà un germanet, però no sap si li agradarà això de ser germana; li fa por i té molts dubtes, per això parla amb la seva mare, el seu pare, el nuvi de la seva mare, els companys de classe i fins amb la seva bruixeta Mo. Tots tenen diferents opinions sobre aquest fet.

17. "Bocinet", Gloria Sanchez, Ed. Baula (+7 anys): les famílies d'óssos polars solen tenir dos ossets. En Bocinet ha estat el tercer no esperat, i la sort del tercer és sempre difícil i fins i tot cruel. Ha d'esperar que els seus germans acabin de mamar per poder prendre ell les restes de llet i és més feble i petit. De vegades, li sembla que la seva mare el mira com si amagués un trist secret. No obstant això, en Bocinet s'esforça per sobreviure i realitzar el viatge que cada any fan al mar els óssos polars a la recerca de menjar per reposar forces. Durant el viatge coneixerà a una osseta de la qual es farà amic. Finalment, en Bocinet aconseguirà arribar al mar.

18. "Una tropa de hermanos", Blanca Alvarez, Ed. Oxford (+9 anys): en Jacobo comença una nova vida quan els seus pares adopten la Yermoné, una bonica nena negra. La gelosia fa que no estigui disposat a facilitar les coses a la Yermoné, però la «visita» dels nens africans apadrinats pels seus pares li fan comprendre el valor de compartir i exercir, per vegada primera, de germà gran. Només en espanyol.
 


21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

La GELOSIA fa que el nen o nena dubti de l'afecte dels altres. Creuen que aquest afecte els pertany. A més, solen pensar que l'amor és finit (com els lacasitos ;) ) i que si li donem amor al germà o germana ja no en queda per a ells. Per això, us poso aquí aquests tres llibres, que serveixen perquè s'adonin que encara els estimem i que hi ha amor per a tots! A aquests tres llibres podríem afegir el de "T'estimaré sempre petitó" i "Un amor tan gran", que ja vam comentar aquí.

19. "Tots sou els meus preferits", Sam McBratney, Ed. Kókinos (+2-3 anys): hi havia una vegada, una mare ós i un pare ós que cada nit deien els seus tres óssets que eren els més meravellosos del món. Però un dia els petits óssos es van preguntar si realment els tres eren tan meravellosos i tan favorits com els deien. O hi havia un de predilecte? Els óssets necessitaven bones respostes i els seus pares els van donar la millor. Bonica rondalla sobre amor i llaços familiars que ens ajuda a parlar amb els petits d'un sentiment que sol abordar-los quan hi ha germans: si els seus pares tenen amor suficient per a tots. Un llibre per ensenyar a voler-se i a valorar-se a un mateix.

20. "Endevina com t'estimo", Sam McBratney, Ed. Kókinos (+2-3 anys): de vegades, quan volem a algú molt, molt, intentem trobar la manera de descriure la grandària dels nostres sentiments. Però com ens mostra aquesta meravellosa història, l'amor no és una cosa fàcil de mesurar. Recomano la versió desplegable (pop-up).

21. "M'estimes o no m'estimes?", Carl Norac, Ed. Corimbo (+2 anys): la Lola ha tingut un germanet. Va a veure'l per primera vegada. A partir d'ara, moltes coses canvien a casa. El que encara no sap la Lola és que el canvi, encara que en principi no ho sembla, serà a millor... Entranyable conte per a nens que dubten si els seus germans els volen o no.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans
 
Recordeu que aquí també trobareu una selecció bastant àmplia sobre llibres infantils d'aquesta temàtica, però sobretot centrats en l'embaràs, concepció, arribada d'un nou germà, canvi de la situació familiar,...

I per acabar, us recomano aquests enllaços que m'han semblat molt interessants, com a guia i orientació per als pares sobre el tema de la gelosia i les rivalitats entre germans:


- Pdf del Llibre estic gelós, per saber com parlar als nens i nenes i respondre els seus dubtes sobre la gelosia.

- En el bloc de orientapeques podeu descarregar unes fantàstiques guies i orientacions sobre la gelosia entre germans i sobre la rivalitat entre germans

ESPERO QUE US HAGI AGRADAT LA NOSTRA SELECCIÓ. BONES LECTURES!!

Cap comentari