Quan no volen llegir...

Avui inaugurem nova secció: FOMENTEM LA LECTURA! 

Ha sorgit arran d'una consulta que ha suposat tot un repte, una mare preocupada ens explica: "el Roc té 7 anys i no vol llegir. Sembla que no té dificultats per llegir, ho fa més o menys bé, però no hi té cap interès. No li agrada gens! Des de l'escola ens demanen que llegim cada dia i és una batalla diària. Intentem que sigui divertit, però de moment no ho hem aconseguit. A més ho hem provat tot: còmics, Geronimo Stilton, atles d'animals, coses curioses del món, contes curts,.... Res sembla funcionar. Si la lectura és complicada, ho deixa, si és massa bàsica, no li agrada perquè s'avorreix..."

Carai Roc, ens ho poses difícil! Doncs bé, hem estat treballant molt i hem fet una llista de suggeriments i idees per intentar acostar la lectura a aquells nens i nenes que, com el Roc, s'hi resisteixen. Abans però, dos aclariments:

- A vegades simplement no agrada. Tots coneixem nens a qui no agrada el futbol o nenes que no juguen amb nines, i això està molt bé. Segur que també coneixem adults a qui mai hem vist obrir un llibre i, en canvi, són persones que han tingut èxits personals i professionals remarcables. Per tant, no tots podem tenir els mateixos interessos. No obstant això, i com que sabem que llegir té innumerables beneficis pels infants, no tirarem la tovallola. Si bé no convertirem al Roc en un gran devorador de llibres, intentarem despertar una mica el seu interès per la lectura i això, ja serà un gran pas.

- Quan no hi ha manera que llegeixin, el millor és acostar-los a la lectura a través del joc, doncs els nens i nenes no es cansen mai de jugar. Aquesta serà la base de totes les recomanacions que us farem.

IDEES PER FOMENTAR LA LECTURA QUAN NO AGRADA LLEGIR:

  • Buscar llibres d'aventures amb episodis curts que deixin intrigat al nen o nena i l'enganxin i animin a continuar llegint. No poden ser històries massa complexes, com que no són grans apassionats de la lectura, abandonaran ràpid. Tampoc poden ser relats massa senzills, al tenir ja certa edat, el nen o nena s'avorrirà aviat i també acabarà abandonant. Un bon exemple és la col·lecció: "El Petit Drac Coco", d'Ingo Siegner, editorial La Galera. Ens agraden especialment aquests llibres perquè en les històries sempre hi són presents valors com l'amistat, la solidaritat, ajudar als altres, etc. A més té tants títols que segur que en trobareu algun de l'interès del nen o nena. La col·lecció té alguns llibres de jocs per acompanyar les lectures i tenir un plus de motivació.

         Una altre col·lecció és "El club dels cinc", d'Enid Blyton, ed. Juventud. Tot un clàssic modernitzat, amb històries curtes a tot color!


  • Els llibres d'endevinalles i d'acudits són molt bons en aquests casos, a més, reflecteixen molt bé el que dèiem al principi d'acostar la lectura a través del joc. Per exemple, la col·lecció de llibres d'endevinalles de l'editorial Barcanova: "M'endevines?"; "M'endevines de nou?"; "M'endevines un cop més?"; "M'endevines del tot?". Aquests reculls d'endevinalles pretenen, de forma divertida i engrescadora, que l'infant aprengui vocabulari, frases fetes, refranys... tot potenciant la lectura i estimulant l'atenció, la memòria i el raonament.

  • Busquem llibres escatològics. El "caca, culo, pedo, pis" fa molta gràcia als nens i nenes de gairebé totes les edats. Els encurioseix i atrapa molt ràpidament. Seguim-los el joc i sense adonar-nos s'haurà acabat el llibre! Alguns exemples: 
  1. "Caca de vaca", Stephanie Blake, Ed. Corimbo; +3 anys
  2.  "La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap", Werner Holzwarth; Ed. Kalandraka; +5 anys
  3.  "La Lola vola i altres històries horripilants", Wilfred Von Bredow; Ed. Takatuka; +5 anys. Set històries familiars i quotidianes portades a l'extrem en les seves conseqüències, explicades amb versos àgils i il·lustracions gracioses. 


  • Els còmics també són una bona opció, però no qualsevol còmic, ja que alguns requereixen molta concentració i segurament no ens serviran en aquests casos. Busquem còmics senzillets. Per exemple:
  1. "Les aventures d'en Maulet", Satoshi Kitamura, Ed. Símbol; +3 anys
  2.  Bang edicions té una col·lecció anomenada "Mamut, el meu primer còmic", amb tres categories: +3anys (còmics sense lletra); +6anys (còmics amb text senzill); +9anys (còmics amb texts més llargs). Són còmics dissenyats i pensats pels més petits amb dibuixos i narracions moderns i històries ben divertides com les d'en Super Patata!
  3. "Las aventuras de Fede y Tomate", Luciano Saracino, Ed. Dibukks. +5anys
  4. "Mentrestant", Jashon Shiga, E. Estrella Polar. +7anys. Una aventura farcida d'invents i descobertes on la salvació del món depèn d'un enginyós sistema de llengüetes que et porten endavant i endarrere, amunt i avall i amb cada opció de lectura, apareix un nou relat.
  • Pot ser una bona idea subscriure'ls a una revista mensual. El fet que li arribi a casa, ja serà tot un al·licient. Trobar-se a la bústia un sobre dirigit a ell o ella, sol encantar als nens i nenes i de seguida voldran obrir-lo per veure que hi ha. Aquestes revistes solen tenir diferents històries, contes curts, vinyetes, activitats de tota mena,... Això les fa molt amenes i ideals per aquests casos. Per exemple tenim "Cavall fort", per a lectors a partir de 9 anys, o el seu germà petit "El tatano", a partir de 4 anys. També podem buscar si la seva sèrie de dibuixos animats preferida té una revista, la podrem trobar al quiosc.

  • I si no aconseguim que llegeixi, podem intentar que escrigui. Escriure també fomenta la lectura, ja que cal llegir el que hem escrit per repassar la gramàtica i l'ortografia, veure si falta alguna cosa per explicar, etc. Estaria bé, per exemple, que un cop a la setmana escrigui un mail a l'avi,  a un cosí que viu lluny o a un amic, explicant el que ha fet durant la setmana, com li ha anat l'escola, etc. Després rebrà la resposta i, és clar, l'haurà de llegir! A més, podem passar el text per un corrector, a més de rellegir el que ha escrit, aprendrem una mica d'ortografia.

  • Per acabar, recordar que qualsevol situació quotidiana pot ser una oportunitat per fer-los llegir: a la cuina pot llegir la recepta del pastís que farem junts o demanar-li que busqui en el paquet d'espaguetis quant de temps s'han de bullir, nosaltres no podem, se'ns crema la salsa!; els jocs de taula amb preguntes i proves; la llista de la compra quan anem al supermercat; el tríptic de l'obra de teatre o la programació del cinema; etc.

2 comentaris

  1. Hola. Moltes gràcies. La veritat es que el Roc ha millorat una mica. El Tatano li ha agradat força i ara estem llegint, per capítols, i a mitges, una pàgina cada un, el llibre del Coco i els pirates. Es entretingut i no hi ha paraules complicades. Sembla que ha agafat força fluïdesa cosa que fa que la lectura no se li faci una tasca tant feixuga. El proper pas és aconseguir que li agradi, encara que sigui una miqueta. Ja us explicaré...

    ResponElimina