Estimular la creativitat amb pedres que expliquen històries

Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas

Tot i que els nens i nenes neixen amb una capacitat innata d'imaginar i crear, aquesta capacitat té un risc elevat de disminuir i, fins i tot, desaparèixer si no els donem oportunitats per treballar-la i estimular-la. Un ambient massa rígid, sense lloc per l'experimentació o la llibertat d'expressió, sense oportunitats de joc lliure o petits reptes, són el principi de la disminució de la creativitat dels nostres fills!

Promoure la creativitat en els nens i nenes és molt important, ja que en un futur aquesta capacitat els ajudarà a resoldre problemes de manera innovadora i a relacionar-se millor amb els altres. En els temps que corren, ser una persona creativa i innovadora és un valor a l'alça, es necessiten idees originals i útils, solucions diferents als problemes de sempre, professionals altament resolutius i brillants!

"En momentos de crisis sólo la imaginación es más importante que el conocimiento",  A. Einstein.

Una manera senzilla d'estimular la seva creativitat és inventant històries amb pedres pintades. Es posen totes les pedres en una bossa, es van traient d'una en una i es va creant una història amb elles. És bo que les pedres siguin variades i que continguin: personatges; objectes i llocs o situacions.

Nosaltres normalment ho fem així: ens asseiem en rotllana, el primer treu una pedra de la bossa i comença a explicar una història amb el personatge, objecte o lloc que li ha sortit. Després li toca al següent treure una pedra i continuar la història. Així anem fent fins que s'acaben totes les pedres de la bossa. Tot i ser les mateixes pedres, com que sempre surten en ordre diferent, les històries són molt variades. El més important és no interferir en la seva creació i així deixar que la seva imaginació flueixi lliurement. Ens sorprendran una i altra vegada!

Les pedres les podem recollir i pintar nosaltres mateixos. Els nens i nenes poden ajudar en el procés i també serà un bon exercici de creativitat, ja que en funció de la forma de la pedra, podem imaginar un dibuix o un altre. Es poden pintar amb pintura o amb uns retoladors especials (nosaltres ho vam fer així). Després us aconsello una capa de vernís o de cola blanca perquè durin més. Els retoladors són molt pràctics, nets i ràpids, però no tindreu tants colors per triar.

Per acabar us volia explicar que els dibuixos de les nostres pedres els vam triar d'una manera una mica especial: vam agafar alguns llibres que ens agraden o que havíem llegit recentment i en vam escollir un personatge, un objecte i un lloc de cada llibre. I amb això vam pintar les pedres. Així, a més a més, tenim un record d'aquells llibres que ens han agradat més:

Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas 

Un bandit, el castell i el tresor. Del llibre "Els tres bandits"



 
Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas

En Calvin (un ocell lletraferit), un llibre i una tempesta. Del llibre "En Calvin no sap volar"


Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas

La Laura, la seva estrella i la seva casa. Del llibre "L'estrella de la Laura"


  
Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas


En Patrick (un pingüí rosa), Àfrica i un flamenc. Del llibre "Pink. El pingüí que es va tornar rosa"
 
Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas


Un arc de Sant Martí i un petó. Del llibre "Mare de quin color són els petons?"



Fomentar la creatividad creando historias con piedras pintadas



Una abella i el seu rusc. Del llibre "L'abella de més"




US ANIMO A RECOLLIR PEDRES AQUESTS DIES DE VACANCES, PINTAR-LES I EXPLICAR MIL I UNA HISTÒRIES DIFERENTS! BONA SETMANA SANTA I BONES LECTURES!

Fem Blandiblu NO tòxic i fluorescent!

cartel blandiblu casero fluorescente

Us enrecordeu del blandiblu? Aquella espècie de moc verd tan enganxifós i relliscós. Quan érem petits es va posar molt de moda, ara sembla que ja no està a la venda. Jo hi havia jugat molt de petita i recordo que era realment divertit i... fastigós!

Doncs bé, vaig quedar molt parada quan, per casualitat, vaig veure per internet que es podia fer a casa! Em vaig posar de seguida a investigar com es podia fer. Vaig trobar diverses maneres de fer el blandiblu (que, per cert, també se sol anomenar gak, flubber o slime), però totes em van semblar complicades i, el més important, "tòxiques" o poc aptes per menors de 3 anys. Així que vaig desistir.

Blandiblu casero fluorescente

Però llavors hem vaig trobar amb aquesta entrada del bloc "Tigriteando": "Blandiblu o slime casero y No tóxico"

Va ser tota una descoberta: per fer el blandiblu només fa falta aigua i plantaben (medicament amb psyllium que podeu trobar a totes les farmàcies per menys de 5€ els 30 sobres).

Blandiblu casero fluorescente

Paral·lelament, estava buscant activitats fluorescents per fer amb la llum negra que havíem comprat feia poc per fer el nostre Al·lucinant bany fluorescent. I vaig trobar que en el bloc de "Manetes i cosetes" i en el bloc de "Encenent la imaginació" havien fet blandiblu fluorescent! Això sí, amb una recepta diferent de la de "Tigriteando".

Així que vaig decidir fer un mix i el resultat va ser un blandiblu No tòxic fluorescent. Si visiteu (que us ho recomano) els blocs de "Manetes i cosetes" i el de "Encenent la imaginació" veureu que els seus blandiblus són més semblants a l'original, més nets i que en tallar-los tornen a lligar millor que no pas el nostre. Però jo vaig preferir aquesta recepta de "Tigriteando" per ser no tòxica i molt senzilla (a més tots els ingredients ja els teníem a casa).

Vaig fer tres proves jugant amb les quantitats de plantaben i aigua per veure quin blandiblu quedava millor. El de color taronja el vaig fer amb un sobre de plantaben i 250ml d'aigua i va quedar massa líquid i poc lligat, molt enganxós i "pringós". El que va quedar millor, pel meu gust, va ser el granat. Us deixo les proporcions.

Blandiblu casero fluorescente


Material necessari:

- 2 sobres de plantaben
- 300 ml d'aigua
- un recipient alt, apta pel microones (us recomano que sigui gran i/o alt perquè a vegades fa bombolles i podria vessar)

Material opcional:

- 1 pastilla de vitamina B-Complex 50, per fer que sigui fluorescent (ja us en vam parlar aquí)
- colorants alimentaris, si volem fer blandiblu de diferents colors (tot i que la base sempre serà taronja degut al plantaben)

Instrucciones Blandiblu casero fluorescente

Procediment:

- Barregem bé el plantaben, la vitamina (obrim i buidem la pastilla) i l'aigua. 
- Posem unes gotes de colorant i remenem.
- Escalfem  5 minuts al microones.
- Ho remenem bé amb una cullera de fusta fins que aconseguim la massa de blandiblu.
- Deixem refredar i ja tenim llesta la nostra massa viscosa i fastigosa.

I ara a jugar i a deixar volar la imaginació... pressionar, tallar, esprémer, estirar, aixafar... fer ascos i riure, riure molt!!!  

Blandiblu casero fluorescente


Blandiblu casero fluorescente

Blandiblu casero fluorescente

ESPERO QUE US HAGI AGRADAT I US ANIMEU A FER-HO ;)

Què celebrem? La Pasqua

cartell celebrem la pasqua

S'acosta la Setmana Santa i a casa ja ens estem preparant per la celebració de la Pasqua: hem llegit un llibre sobre aquesta festivitat i hem pintat ous de Pasqua, una tradició molt divertida que a més serveix per potenciar la creativitat i la imaginació dels nens i nenes.

A l'escola ja treballen molt les tradicions i festivitats importants, però, quan s'acosten dades assenyalades, ens agrada llegir un conte relacionat i fer alguna manualitat típica, com les postals per Nadal, els panellets per la castanyada o... pintar ous de Pasqua per Setmana Santa.

Col·lecció Què celebrem? editorial cruïlla

Normalment llegim els llibres de la col·lecció Què celebrem?, de l'editorial Cruïlla. Són una sèrie de llibre per introduir els més petits (a partir de 2 anys) en les festes i celebracions de la nostra tradició cultural, com Sant Jordi, la castanyada, Nadal, Carnestoltes, la Pasqua, Sant Joan,... Aquí els podeu veure tots.

Les històries són molt amenes i les il·lustracions molt colorides. A més, barregen dibuixos amb fotografies reals. Ens agraden molt, a petits i grans. A més, solen estar a les biblioteques!

llibre infantil què celebrem? Pasqua

llibre infantil què celebrem? Pasqua

A més del llibre, com us deia hem pintat ous de Pasqua a la manera tradicional: amb ous de veritat que primer hem buidat! Hem fet servir ous de gallina i també ous de guatlla (aquests els he buidat i pintat jo perquè eren massa petits i delicats).

Per buidar els ous, és molt senzill: primer rentem l'ou i fem un forat a la part més punxeguda de l'ou amb l'ajuda d'una agulla. Després fem un altre forat (una mica més gran) a la part inferior. Posem un bol a sota per recollir i bufem ben fort pel forat petit. Vigileu no estrènyer massa l'ou perquè es trencaria. Us deixo un vídeo de com ho vam fer. 

   
Quan sigui ben buit, podem rentar l'ou per dins introduint aigua amb una xeringa i tornant a buidar.

Ara ja els podem decorar. Nosaltres els vam pintar primer amb pintura acrílica. Els colors ben foscos cobreixen millor i queden més bé. Un consell: amb un tap d'ampolla o una mica de plastalina podeu fer una base per subjectar l'ou, així us serà més fàcil pintar-lo.

Un cop seca la primera capa de pintura vam fer vàries proves per acabar de decorar-los:

- Pintar amb retoladors d'aquests especials per qualsevol superfície. Això va ser molt pràctic i net.

- Pintar amb pintura fluorescent. Concretament amb aquesta de l'Ikea: Mala. Van quedar força bé! I després ens ho vam passar d'allò més bé amagant-los en la foscor i buscant-los amb un lot de llum negra. 

manualitat infantil pintar ous de pasqua

- Pintar amb el kit de Divermagic Luminiscent groc, es tracta d'un "llapis" d'una pintura que al assecar-se es carrega amb la llum natural o artificial i brilla a la foscor. Ja us havíem parlat d'ell aquí.

manualitat infantil pintar ous de pasqua


Decorar els ous va ser molt divertit, però, com us podeu imaginar, el més divertit va ser que el nostre conillet especial els amagués per tota la casa i després, corre, corre a buscar-los! 


manualitat infantil pintar ous de pasqua


Per cert, el cistellet amb el llaç el vaig fer jo amb uns tutorials d'origami de youtube: aquest i aquest. I els nens van fer aquests de més senzill a l'escola ;)


manualitat infantil pintar ous de pasqua


BONA SETMANA SANTA I BONES LECTURES!

21 Llibres infantils sobre gelosia i rivalitat entre germans

cartell 21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

Ja vam parlar aquí sobre llibres per tractar l'arribada d'un germanet a casa i vam fer una bona recopilació. Vam veure llibres sobre l'embaràs, la concepció, com ajudar en la cura del bebè, com canviaran les coses, llibres perquè sàpiguen que encara els estimem i sobre la gelosia.

En aquesta ocasió, ens centrarem més en llibres per tractar la gelosia i les rivalitats entre els germans/es. I intentarem trobar històries per tractar tots els casos, fins i tot els menys comuns (a la literatura, no a la realitat!), com per exemple quan són els germans petits els que tenen gelosia dels grans, o quan el mitjà no sap on està el seu lloc a la família,...

1. "Cuando estoy celoso", Tracey Moloney, Ed. SM (+2 anys): el conill del llibre sent gelosia (ho explica amb exemples clars i senzills) i per això fa ximpleries. Aquest llibre ajuda als nens i nenes a entendre millor els seus sentiments i a controlar, per tant, les seves reaccions. Explica que tots som especials i que no cal comparar-se amb ningú. Al final ofereix una sèrie de pautes orientatives per als pares per actuar davant aquesta situació. Podeu veure un vídeo del llibre aquí. Només en espanyol.

2. "Estic gelosa", Brian Moses, Ed. Baula (+4 anys): aquesta col·lecció està molt bé, perquè primer explica com ens sentim i comportem quan estem gelosos, després posa molts exemples de situacions quotidianes que ens provoquen gelosia i, per acabar, dóna alternatives per sentir-nos millor. Al final, una petita guia per als pares, ens suggereix maneres d'ajudar als petits a afrontar aquests sentiments. La pena és que sembla que està descatalogat :( nosaltres l'hem trobat a la biblioteca, per això us el poso i perquè, la veritat, ens ha agradat molt.

3."Cuando tengo celos. Cómo superar la rivalidad entre hermanos", R.W. Alley, Ed. San Pablo (+3 anys): la gelosia entre germans no compren un període temporal en concret. La seva rivalitat sempre estarà present. De vegades pot ser molt gran i, els germans i germanes, poden arribar a ser molt cruels els uns amb els altres. Aquest llibre pot ajudar als nens i nenes a comprendre que ocupen un lloc molt especial en el cor dels seus pares i a trobar el seu propi dins de la seva família. A més, anima als germans a créixer junts, no separats. Només en espanyol.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

 4. "Gerard Gelosauri", Brian Moses, Ed. Barcanova (+4 anys): Gerard Gelosauri té gelosia de tot i de tothom: del seu germà, que sempre guanya els jocs; dels seus amics, perquè tenen bronto-bicis,...… Quan deixarà Gerard de sentir gelosia dels altres? Una col·lecció que tracta de forma divertida i despreocupada d'analitzar diferents sentiments i actituds que els nens i les nenes han d'aprendre a superar. A nosaltres ens agraden molt tots els llibres d'aquesta col·lecció, per ser amens, divertits i amb dinosaures!!

5. "Celos", Violeta Monreal, Ed. Everest (+6 anys): Cristina farà un viatge en el temps de la mà de "el geni que va sortir d'un estel" per deixar de ser gelosa i aconseguir més confiança. Donar nom al que sentim és una forma de començar a conèixer-se a un mateix i, per tant, una forma de madurar. Amb la lectura dels títols d'aquesta col·lecció, es pretén aprofundir en els sentiments dels nens, explicar-los, conèixer-los, potenciar-los si són positius i aplacar-los si són negatius. Una nova forma de parlar de sentiments sense caure ni en el didactisme ni en el paternalisme. Com a complement, us recomano la versió amb CD interactiu que ajudarà als petits a descobrir els bons i mals sentiments mentre escolten, llegeixen i juguen de forma interactiva amb els personatges més divertits d'aquests contes: els FILINS. Més info de la col·lecció el la web de l'autora. Només en espanyol.

6. "La meva germana sempre em mana", F.Dutruc-Rosset, Ed. Estrella Polar (+8 anys): la Lulú és una noia molt normal que té una vida normal. I com totes les nenes de la seva edat té pors, problemes a l’escola i a casa, o les vergonyes típiques de la seva edat. A més d’això, també és una noia molt espavilada, curiosa i divertida que cada dia afronta els seus problemes i alegries de la millor manera possible. Una història plena d'humor sobre les petites preocupacions de la vida i les relacions entre germans i germanes.

7. "Qui ha robat el meu tron?", Gabriela Keselman, Ed. Brúixola (+3 anys): el títol ho explica tot ;) Us deixo un vídeo:


8. "El canvi", Jan Ormerod, Ed. Ekaré (+3 anys): aquest llibre ens ha encantat per les seves altes dosis d'humor i l'originalitat de la història. El germanet bebè de Carolina Cocodril es passa tot el dia bavejant, però encara així, la mare Cocodril a cada moment diu que és preciós. La Carolina està molt gelosa, així que decideix anar a la tenda de bebès i fer un canvi per un nou germanet: un just a la seva mesura. Hi haurà algun que li agradi de debò? Podeu veure fotos de l'interior en la ressenya de boolino.

9. "¡Julieta, estate quieta!", Rosemary Wells, Ed. Alfaguara (+3 anys): la Julieta és la segona de tres germans i la més invisible, per no ser ni la gran ni la petita. Ella intenta atreure l'atenció dels seus pares amb malifetes, al que ells sempre responen: "Julieta, estigues quieta". Fins que la Julieta es cansa i decideix anar-se'n de casa! Només en espanyol.

10. "¡Porque siempre va a ser así", Jutta Trebier, Ed. Lóguez (+3 anys): la història entranyable i optimista d'un germà petit a qui prohibeixen tot, mentre al seu germà gran li deixen fer de tot. Això és injust i decideix anar-se'n de casa. Mentre fa la maleta explica als seus pares per què se'n va: al seu germà li permeten tot i a ell res, però el pitjor és que això serà així sempre! Només en espanyol.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans
 11. "El mitjà", Núria Figueras, Ed. La Galera (+6 anys): "em dic Pere i no sóc ni gran ni petit: sóc mitjà. El pare diu que sóc massa petit per anar sol enlloc, la mare diu que sóc massa gran per plorar i l'avi, a la butxaca, en comptes d'un euro, m'hi posa un caramel. De vegades voldria ser gran i de vegades petit, però estic fart de ser el mitjà!" És difícil per als germans del mig trobar el seu lloc. Amb aquest llibre se sentiran molt identificats i compresos.

12. "Zaza tiene un hermanito", Lucy Cousins, Ed. Kókino (+2-3 anys): la vida de la Zaza ja no és com abans. Ha d'esperar perquè l'agafin en braços, perquè juguin amb ella, perquè li llegeixin un conte… I tot perquè ha tingut un germanet que ocupa massa atenció de la seva mare i el seu pare. De sobte, la seva mare troba el truc perfecte perquè la Zaza es distregui i comenci a voler al seu germà. D'aquesta manera, la Zaza descobreix que en el cor dels seus pares pot haver-hi lloc pels dos. Un llibre amb textos senzills que parla de situacions quotidianes i problemes típics dels nens en edat preescolar. Colors brillants i audaços, línies gruixudes, traços gairebé infantils enamoren als més petits. Aquest llibre, a més, és especialment recomanable per a petits gelosos… amb remei!

13. "El nen nou", Lauren Child, Ed. Joventut (+4 anys): aquesta novetat editorial ens ha encantat. El protagonista d'aquesta història, és un nen feliç: rep tot l'afecte dels seus pares, ningú el molesta en els seus jocs, té una habitació per a ell solet. Però un dia apareix un nen més petit, que sembla agradar a tots. I tot això es va agreujant, perquè el nen nou va creixent i cada vegada s'apropa més a ell, vol ser com l'Elmore i el segueix a totes bandes, tant que fins es trasllada a la seva habitació a dormir! Però un dia tot canvia: l'Elmore es desperta plorant, després d'un terrible malson. El nen nou l'abraça i el consola, i l'Elmore descobreix que no està tan malament compartir l'espai amb algú. I així comencen a compartir jocs, dolços i diversió. I és que el protagonista d'aquesta història finalment comprèn que és més divertit comptar amb un company i crear un món en comú, que no fer-ho tot ell sol. "El nen nou" és un fantàstic àlbum il·lustrat, que permet reflexionar sobre la relació entre germans d'una manera distesa, divertida i estimulant.

14. "El pare és meu!", Ilan Brenman, Ed. Algar (+3 anys): l'autor de "Les princeses també es tiren pets" ens torna a sorprendre amb un àlbum divertit i boig. "El pare és meu!", criden dues germanes per reclamar l'atenció del seu pare que no pot dividir-se en dos... o sí? Ficció i realitat es barregen en aquesta eixelebrada història de gelosia i amor entre dues germanes i el seu pare. Aquí us deixo el Book-tràiler del llibre.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

 15. "Tornem a ser amics", Hans Wilhelm, Ed. Joventut (+3 anys): de vegades no resulta fàcil ser el germà gran, sobretot quan la teva germaneta fa coses que et posen molt furiós, com deixar anar la teva tortuga en el llac! És possible perdonar?

16. "La Violeta no és violeta", Xosé A Neira Cruz, Ed. MacMillan (+8 anys): La Violeta només va ser de color violeta el dia en què va néixer. Ara és una nena de vuit anys que busca un nom per al seu futur germà, que la seva mare porta en una panxa immensa en forma de globus aerostàtic. Davant aquest esdeveniment, La Violeta tem que la seva mare la vulgui una mica menys. La Violeta tindrà un germanet, però no sap si li agradarà això de ser germana; li fa por i té molts dubtes, per això parla amb la seva mare, el seu pare, el nuvi de la seva mare, els companys de classe i fins amb la seva bruixeta Mo. Tots tenen diferents opinions sobre aquest fet.

17. "Bocinet", Gloria Sanchez, Ed. Baula (+7 anys): les famílies d'óssos polars solen tenir dos ossets. En Bocinet ha estat el tercer no esperat, i la sort del tercer és sempre difícil i fins i tot cruel. Ha d'esperar que els seus germans acabin de mamar per poder prendre ell les restes de llet i és més feble i petit. De vegades, li sembla que la seva mare el mira com si amagués un trist secret. No obstant això, en Bocinet s'esforça per sobreviure i realitzar el viatge que cada any fan al mar els óssos polars a la recerca de menjar per reposar forces. Durant el viatge coneixerà a una osseta de la qual es farà amic. Finalment, en Bocinet aconseguirà arribar al mar.

18. "Una tropa de hermanos", Blanca Alvarez, Ed. Oxford (+9 anys): en Jacobo comença una nova vida quan els seus pares adopten la Yermoné, una bonica nena negra. La gelosia fa que no estigui disposat a facilitar les coses a la Yermoné, però la «visita» dels nens africans apadrinats pels seus pares li fan comprendre el valor de compartir i exercir, per vegada primera, de germà gran. Només en espanyol.
 


21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans

La GELOSIA fa que el nen o nena dubti de l'afecte dels altres. Creuen que aquest afecte els pertany. A més, solen pensar que l'amor és finit (com els lacasitos ;) ) i que si li donem amor al germà o germana ja no en queda per a ells. Per això, us poso aquí aquests tres llibres, que serveixen perquè s'adonin que encara els estimem i que hi ha amor per a tots! A aquests tres llibres podríem afegir el de "T'estimaré sempre petitó" i "Un amor tan gran", que ja vam comentar aquí.

19. "Tots sou els meus preferits", Sam McBratney, Ed. Kókinos (+2-3 anys): hi havia una vegada, una mare ós i un pare ós que cada nit deien els seus tres óssets que eren els més meravellosos del món. Però un dia els petits óssos es van preguntar si realment els tres eren tan meravellosos i tan favorits com els deien. O hi havia un de predilecte? Els óssets necessitaven bones respostes i els seus pares els van donar la millor. Bonica rondalla sobre amor i llaços familiars que ens ajuda a parlar amb els petits d'un sentiment que sol abordar-los quan hi ha germans: si els seus pares tenen amor suficient per a tots. Un llibre per ensenyar a voler-se i a valorar-se a un mateix.

20. "Endevina com t'estimo", Sam McBratney, Ed. Kókinos (+2-3 anys): de vegades, quan volem a algú molt, molt, intentem trobar la manera de descriure la grandària dels nostres sentiments. Però com ens mostra aquesta meravellosa història, l'amor no és una cosa fàcil de mesurar. Recomano la versió desplegable (pop-up).

21. "M'estimes o no m'estimes?", Carl Norac, Ed. Corimbo (+2 anys): la Lola ha tingut un germanet. Va a veure'l per primera vegada. A partir d'ara, moltes coses canvien a casa. El que encara no sap la Lola és que el canvi, encara que en principi no ho sembla, serà a millor... Entranyable conte per a nens que dubten si els seus germans els volen o no.

21 llibres infantils gelosia i rivalitat germans
 
Recordeu que aquí també trobareu una selecció bastant àmplia sobre llibres infantils d'aquesta temàtica, però sobretot centrats en l'embaràs, concepció, arribada d'un nou germà, canvi de la situació familiar,...

I per acabar, us recomano aquests enllaços que m'han semblat molt interessants, com a guia i orientació per als pares sobre el tema de la gelosia i les rivalitats entre germans:


- Pdf del Llibre estic gelós, per saber com parlar als nens i nenes i respondre els seus dubtes sobre la gelosia.

- En el bloc de orientapeques podeu descarregar unes fantàstiques guies i orientacions sobre la gelosia entre germans i sobre la rivalitat entre germans

ESPERO QUE US HAGI AGRADAT LA NOSTRA SELECCIÓ. BONES LECTURES!!

Llibre cartoner "El millor pare del món"

cartell fes el teu propi llibre cartoner

Avui us portem un llibre molt especial per nosaltres, ja que l'hem fet nosaltres mateixos a casa, contemplant totes les etapes de la creació d'un llibre: l'hem imaginat, escrit, dibuixat, maquetat, hem fet les tapes, l'hem enquadernat,... i, al final del procés, l'hem regalat a algú molt important per nosaltres! Els regals fets a mà no només són únics i autèntics, sinó que destil·len amor per tot arreu. Així que no podríem haver trobat millor regal pel dia del pare, no creieu?!

DIY Procés creació d'un llibre cartoner
Elaboració del llibre cartoner

El llibre l'hem fet a l'estil de les editorials cartoneres. I us preguntareu, què és això? Intentaré fer-vos un resum: la primera editorial cartonera (Eloísa Cartonera) va néixer a Buenos Aires l'any 2003. En plena crisis econòmica i amb l'escenari del "Corralito", molta gent sobrevivia com podia recollint cartó pel carrer. Els llibres, és clar, havien passat a ser un producte de luxe. En aquest context, la creació de l'editorial tenia un objectiu clarament social: per una banda, s'ajudava als cartoners comprant el seu cartó a un preu molt superior al del mercat i per l'altra, es pretenia una democratització de l'accés a la literatura, ja que els llibres es venien a molt baix preu. Això era possible perquè els costos de producció també eren molt baixos: amb el cartó es feien les tapes i l'interior del llibre solien ser fotocòpies.

Us deixem el "book-tràiler" del nostre llibre ;)



I aquí un vídeo de com el vam fer:



ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT I US ANIMEU A TENIR EL VOSTRE LLIBRE CARTONER!!!!

¡SORTEO! Libro "El Planeta Azul"


sorteo libro el planeta azul

Ya os hemos hablado del libro "El Planeta Azul. Think Blue"¿os apetece tenerlo en casa? ¿queréis jugar a la oca energética con la familia? ¿o aprender sobre energías renovables?. 

¡Pues os lo podéis llevar totalmente gratis a casa! 

Para participar en el sorteo (hasta el 24-3-15 a las 9h) sólo tenéis que hacer dos cositas:

#1 Compartir la publicación de facebook (aquí)

#2 Dejar un comentario en la publicación de facebook, para que sepa que habéis participado. Por ejemplo, podéis decir que tema os gustaría que tratará el próximo libro del blog ;)


¡¡BUENA SUERTE Y BUENAS LECTURAS!! 

PD: Si no hay suerte, recordad que podéis descargar el libro gratuitamente en este enlace.

El Planeta Azul

llibre infantil el planeta azul portada

Com a pares, un dels reptes més difícils en l'educació dels nostres fills és transmetre'ls el respecte pel medi ambient i fomentar la seva consciència ecològica. Explicar conceptes com la importància del reciclatge, la sostenibilitat, les energies renovables, la capa d'ozó o  la contaminació, no és gens fàcil en la societat consumista en la qual vivim i on predomina l'"usar i tirar". Com explicar que els recursos són limitats quan obrim l'aixeta i l'aigua surt a dojo?!

L'amor per la naturalesa s'expressa en els petits gestos de cada dia. Petits i grans podem integrar-los en el nostre comportament. Perquè cuidar el nostre planeta és cosa de tots i cal conscienciar a les noves generacions perquè "el nostre planeta d'avui serà el seu planeta el dia de demà".

Per això, avui us volia portar el llibre "El planeta azul. Think blue", un llibre editat per Volkswagen i que forma part del seu programa Think Blue, que impulsa i desenvolupa accions que contribueixen a preservar el medi ambient i a garantir la sostenibilitat a llarg termini.

Aquest és un llibre per conscienciar als més petits en el respecte al medi ambient mitjançant divertits jocs i activitats que qualsevol infant pot fer a casa seva.


llibre infantil el planeta azul activitats


Està recomanat per més de 7 anys, però a casa, els tres petits (2 i 6 anys) el van voler llegir de tirada i, la veritat, és que els va despertar molt l'interès pel seu planeta i, fins i tot, van quedar una mica preocupats jijiji!!! Per això, hem estat fent activitats per, com ells mateixos diuen, "cuidar el planeta glu" perquè "mama, tu ja ajudes al planeta?".

El llibre el podeu descarregar gratuïtament en aquest enllaç.
 
Per aquest motiu, només us explicaré una miqueta l'argument: dos nens coneixen un ocellet i es fan molt amics. Un dia pugen al mirador per veure la seva estimada ciutat i s'adonen que alguna cosa no va bé: tot és cobert d'una capa de color gris, és contaminació atmosfèrica!! Aleshores decideixen fer alguna cosa per canviar la situació.

Amb els consells d'un vell arbre, les indicacions del vent i les explicacions de l'aigua, els tres protagonistes descobreixen conceptes com l'efecte hivernacle; la contaminació; les energies renovables; la regla de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar);...

Si durant la lectura sorgeixen dubtes sobre alguns conceptes, al final teniu un glossari on s'expliquen tots de manera molt senzilla.

A més de la història, el llibre aporta tot de consells pràctics que els nens i nenes poden aplicar en el seu dia a dia per contribuir a cuidar el medi ambient.
llibre infantil el planeta azul activitats

A més, hi ha moltes activitats i jocs per consolidar i posar en pràctica tot el que s'ha après, com ara: una oca; un quatre sabaters; un molinet per construir; sopa de lletres,...

A part d'aquestes activitats i jocs del llibre, us deixem algunes IDEES per fer a casa.

DESCOBRIM LES ENERGIES RENOVABLES:

La millor manera d'explicar alguna cosa als nens i nenes és que ells mateixos ho puguin fer, manipular i experimentar. Per aquest motiu; hem fet un circuit elèctric molt simple; hem construït un cotxe que funciona amb aigua salada i hem fet una barca impulsada per energia solar.

experimentem amb les energies renovables

CUIDEM LES PLANTES I FEM UN HORT A CASA:

Una manera molt senzilla d'ensenyar els nens i nenes l'amor pel medi ambient és fer-los participar en la cura de les plantes de casa: regar, abonar, treure males herbes o les fulles seques,...

També podeu ensenyar el cicle de vida d'una planta. Només necessiteu un recipient transparent, una mica de paper de cuina i una mongeta:
plantem i cuidem  una llavor, cicle de vida planta

Però el que més us recomano és plantar un hort a casa

No cal que sigui un gran hort, si teniu poc espai, poseu només dos o tres testos o feu un hort en vertical! 

plantant un hort a casa




REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR:

S'acosta el dia del pare. Nosaltres no ho celebrem mai (tampoc el dia de la mare, eh!). Però aquest any hem pensat que podríem fer una excepció. Ens ve de gust dir-li que l'estimem i agrair-li el seu amor i dedicació. Això sí, no s'hi val caure de nou en el consumisme i comprar per comprar, qualsevol cosa que segur és prescindible. 

Volíem fer alguna cosa especial i, aprofitant que ens estem conscienciant sobre la importància de cuidar el nostre planeta i fer un ús més responsable i sostenible dels seus recursos, vam decidir "reduir, reutilitzar i reciclar".

Així que hem estat fent un llibre molt especial per regalar-li. Es tracta d'un llibre dissenyat i dibuixat per nosaltres i fet íntegrament a casa, amb cartó reciclat. A l'estil de les editorials cartoneres. Us deixem una mostra. La setmana que ve us explicarem més a fons com l'hem fet!

fem un llibre cartoner a casa

Manualitat: disc de Newton


manualitat infantil fem un disc de newton a casa

Tot llegint el llibre infantil "Mare, de quin color són els petons?", ens van sorgir moltes preguntes sobre l'arc de Sant Martí i sobre els colors: per què es forma l'arc de Sant Martí?; d'on surt el color blanc?; què passa si barregem el blau i el vermell?; etc.

Per això vam decidir fer algunes activitats relacionades amb aquest tema. Per exemple, vam fer un arc de Sant Martí a casa i vam descobrir perquè, a vegades, quan ha plogut i surt el sol, es pot veure. 

manualitat infantil dibuix arc de Sant Martí

També vam jugar amb pintura de dits i vam estar barrejant colors per veure quins colors es formaven. Podeu veure totes aquestes activitats a la pàgina del llibre

També vam fer un disc de Newton. El disc de Newton és un dispositiu inventat per Isaac Newton que consisteix en un cercle amb sectors pintats amb els colors vermell, taronja, groc, verd, cian, blau i violeta. En girar-lo ràpidament, els colors es combinen formant el color blanc. Això demostra que la llum blanca està formada pels set colors de l'arc de Sant Martí. A més a més, si el cercle es divideix per la meitat i es pinta cada part d'un color diferent, en fer-lo girar, es pot veure el color resultant de la barreja dels dos anteriors.

Fer un disc de Newton és ben senzill, necessitareu:

  • Paper blanc
  • Colors
  • Un tros de cartó
  • Estisores
  • Regla
  • Fil (o bé un llapis) per fer-lo girar
manualitat infantil fem un disc de Newton

El procediment és el següent:

1. Dibuixem un cercle (podem ajudar-nos d'un CD o DVD).
2. Dividim el cercle en sis parts (més o menys iguals).
3. Pintem cada sector d'un d'aquests colors: vermell, taronja, groc, verd, blau i lila.
4. Retallem el cercle.
5. Dibuixem un cercle igual en el cartó i el retallem. Hi enganxem el cercle de paper pintat.
6. Fem dos forats pròxims al centre i hi passem dos fils (d'uns 70cm). Els lliguem als extrems.
7. Opcionalment, en lloc de fil podem fer servir un llapis i girar el disc com si fos una baldufa. En aquest cas només cal fer un forat en el centre. Si els nens són petits, aquesta és una bona opció, perquè així els és més fàcil fer-lo girar.


El disc de Newton ja està fet! Ara només fa falta girar-lo i observar com els colors desapareixen!