Mare, de quin color són els petons?

  • Títol: Mare, de quin color són els petons?
  • Autora: Elisenda Queralt
  • Il·lustradora: Carla Pott
  • Editorial: ItsImagical
  • Edat recomanada: per totes les edats, sobretot a partir de 3 anys
  • Puntuació Club Petits Lectors: 7
  • Categories: emocions, amor, afectivitat

Llibre infantil Mare, de quin color són els petons?Fa unes setmanes que us estem ensenyant els llibres que van rebre el Martí i el Roger pels seus sis anys. Us havíem ressenyat "L'abella de més" , "Així és la vida" i "L'estrella de la Laura". Per acabar, avui us portem el llibre "Mare, de quin color són els petons?", que els companys de l'escola van regalar al Martí. Li va fer molta gràcia aquest conte, per una casualitat ben curiosa, el protagonista es diu Roger (com el seu germà bessó) i en el llibre hi surt molt l'arc de Sant Martí (o "el meu arc", com diu ell, jiji!).

Aquest és un conte preciós i molt dolç, per recordar-nos (sobretot als grans) que és molt important expressar el nostre afecte cap als altres (sobretot cap als petits). Els infants necessiten el nostre contacte, les nostres abraçades i moixaines, les nostres mostres d'afecte i de suport, però, sobretot sobretot, necessiten els nostres petons!!! Quan fem tot això, estem creant vincles afectius molt importants, vincles que transmeten al nen o nena amor, seguretat i confiança, alhora que reforcen la seva autoestima.

El llibre fa un repàs de tots els tipus de petons que podem trobar (i fer!) i, com indica en el seu títol, es relaciona cada tipus de petó amb un color. Alhora, és ben sabut que els colors s'associen a estats d'ànim i que transmeten emocions. I aquí està la part més interessant del llibre: a partir de la conversa entre mare i fill, es fa un repàs de moltes emocions i sentiments. Així, tenim:

Els petons vermells: alegria, frescor, amor
Els petons taronges: vitalitat, energia, força.
Els petons grocs: calidesa, escalfor, companyia. 
Els petons verds: creixença, esperança, estabilitat.
Els petons blaus: calma, tranquil·litat, serenitat, confiança.
Els petons liles: tristesa, confusió.
Els petons blancs: silenci, pau, quietud.


Llibre infantil Mare, de quin color són els petons?

Com dèiem, a partir de la innocent pregunta del nen, mare i fill comencen una conversa per descobrir tots els colors i formes que poden tenir els petons i es va relacionant cada tipus de petó amb una experiència viscuda pels dos. El relat va avançant i el Roger s'adona que "els petons són dels colors de l'arc de Sant Martí!".  Però al final li espera una bona sorpresa, queda un color més: el dels petons blancs! I el blanc no és a l'arc de Sant Martí, així doncs, d'on surt aquest color?: "D'un petó que es van fer tots els colors de l'arc de Sant Martí".

De les il·lustracions podem destacar els colors vius i brillants que omplen totes les pàgines, la seva originalitat i qualitat. Fixeu-vos també amb la gran expressivitat dels personatges i en els detalls repartits per l'àlbum. Amb tot, un àlbum molt tendre per treballar els sentiments i l'afectivitat dels més petits.

Si voleu llegir el llibre, ho podeu fer aquí.

Si preferiu veure'l, aquí us el deixo un vídeo:


Curiosament, tot i ser un llibre molt "emotiu", resulta que ens ha despertat la vena científica i hem fet unes ACTIVITATS molt senzilles per explicar d'on surt l'arc de Sant Martí i que la llum blanca és la suma de tots els seus colors:

- Fem un arc de Sant Martí a casa!: d'una manera molt senzilla podem fer un arc de Sant Martí, només necessitem un recipient ple d'aigua, un mirall (o un DVD) i un full blanc (o una paret banca). Sortim a fora i posem el mirall o el DVD a dins del recipient ple d'aigua. Ho col·loquem de tal manera que els raigs de sol incideixin sobre el mirall o DVD. Posem el full al davant (o acostem el recipient a la pared blanca) i hauríem de veure l'arc de Sant Martí. Jugueu amb la inclinació del mirall o amb el paper per trobar el punt on l'arc es veu millor. Si no teniu la possibilitat de sortir a fora o just no fa sol, podeu fer el mateix amb un lot i una habitació a les fosques.

manualitat infantil fem un arc de sant martí a casa

- Fem un disc de Newton: el disc de Newton és un dispositiu inventat per Isaac Newton que consisteix en un cercle amb sectors pintats amb els colors vermell, taronja, groc, verd, cian, blau i violeta. Al girar-lo ràpidament, els colors es combinen formant el color blanc. Això demostra que la llum blanca està formada pels set colors de l'arc de Sant Martí.  Podeu veure com es fa aquí.


- Tant parlar de colors, ens va venir de gust barrejar-los per veure què passava. Fer-ho amb els dits és la millor opció pels més petits i els hi encanta! Deixeu-los experimentar lliurement, s'ho passaran molt bé. També podeu fer una làmina com aquesta, per descobrir com s'obtenen colors com el lila (vermell+blau), el taronja (vermell+groc), el verd (blau+groc) o el marró (vermell+blau+groc):

manualitat infantil pintem amb les mans i barregem colors

manualitat infantil pintem amb les mans i barregem colors


I si fa bon temps, podríeu atrevir-vos a més!

manualitat infantil pintem

- Per acabar, i aprofitant que parlem de petons, una activitat que sol agradar molt als nens i nenes és pintar-se els llavis i estampar petons en un full. Després es poden retallar i regalar a les persones que estimem. Si els plastifiquem, duraran molt més i inclús podrem portar-los a la cartera com un record molt afectuós!

manualitat infantil estampem petons

 
ESPERO QUE US HAGI AGRADAT EL LLIBRE D'AQUESTA SETMANA! BONES LECTURES!

Cap comentari