Jo mataré monstres per tu

    Portada llibre infantil Jo mataré monstres per tu
  • Títol: Jo mataré monstres per tu
  • Autor: Santi Balmes
  • Il·lustradora: Lyona
  • Editorial: Principal dels Llibres
  • Edat recomanada: a partir de 5 anys
  • Puntuació Club Petits Lectors: 8
  • Categories: emocions, por

El llibre infantil que us recomanem avui tracta un tema força recurrent en els infants i, per això, molts s'hi poden sentir identificats: la por als monstres i, en conseqüència, la por a anar a dormir o a la nit. 

El que ens agrada d'aquest llibre és que no intenta convèncer als nens i nenes que els monstres no existeixen, simplement els vol explicar que a vegades tenim por de certes coses o persones degut a que no les coneixem. Si som valents i ens atrevim a acostar-nos a allò que ens fa por, potser descobrirem que la por no tenia cap sentit i que allò que temíem, en realitat no és tan diferent de nosaltres mateixos.  

El títol del llibre ens pot semblar una mica agressiu, però no cal patir. En cap moment del llibre es busca una solució agressiva ni s'utilitza la violència per vèncer la por als monstres. El títol té un motiu de ser: l'autor Santi Balmes és també cantant i compositor del grup Love of Lesbian i el títol és un famós vers de la cançó "Un día en el parque", que Balmes va dedicar a la seva segona filla, i que es va publicar en el disc "Cuentos chinos para niños del Japón" (2007).  A més, dins la història, la frase és dita pel pare quan la nena està al llit morta de por i simbolitza la idea de: no pateixis, seré sempre al teu costat, entregant-me en cos i ànima per ajudar-te i així, junts, podrem vèncer la por. "Jo mataré monstres per tu", un títol i una frase que demostren l'amor i el coratge d'algú per defensar incondicionalment als que estima.

De les il·lustracions, una mica naïf, podem dir que els tons pastel les fa tan tendres que, és clar, entendreixen a qui les mira, de manera que ens sentim identificats amb els personatges i atrapats en el conte. Corren a càrrec de Lyona, realitzadora de videoclips de Love of Lesbian. Una dada interessant: tant Santi Balmes com Lyona s'estrenaven en el món de la literatura infantil i ho van fer per la porta gran, doncs la primera edició del llibre es va acabar en poques hores i a la setmana s'imprimia la segona. Ara ja va per la setena!


Llibre infantil Jo mataré monstres per tu

Bé, potser que parlem una mica de la història, no?! La protagonista humana del conte es diu Martina i, quan arriba la nit, té molta por, doncs tots se'n van a dormir i només ella escolta el monstre... La Martina està convençuda que sota seu hi ha una civilització de monstres, que viuen cap per avall i tot, persones i coses, tenen el seu reflex monstruós al revés. El que no sap la Martina és que, a l'altre món, el seu reflex monstruós, l'Anitram  (Martina al revés), té exactament les mateixes pors que ella: no vol anar a dormir, sota seu hi ha una civilització d'humans que caminen cap per avall i són un reflex al revés de tot el que hi ha en el seu món.


Una nit, les dues protagonistes són al llit i temen que alguna part del seu cos, sobretot peus o braços, quedin fora del llençol. Si deixen caure el braç del llit, l'altra podria fer un forat, agafar-lo amb força i emportar-se-la a l'altre món! No poden dormir i criden als seus respectius pares. Aquests aconsegueixen tranquil·litzar-les explicant que "el tamany dels monstres dependrà de la por que els hi tinguis. Si et sents valenta veuràs el monstre petit i covard", "la por és elàstica, com un xiclet. Es fa petita fins a desaparèixer, quan tu et creixes". 

Llibre infantil Jo mataré monstres per tu

Amb aquestes paraules dels pares i el seu suport incondicional, la Martina i l'Anitram aconsegueixen adormir-se i llavors, a la mateixa hora de la nit, els braços de les protagonistes surten del llençol i queden penjant a l'aire. Un enorme forat es fa a terra i "la punta dels dits de la Martina va poder treure el cap a l'altre món, el que tant temia... a la petita monstre li va succeir el mateix. Les dues mans es van tocar. I les dues es van adonar que havien tingut por l'una de l'altre perquè encara no es coneixien". D'ençà d'aquell dia, cada nit es donen la mà... "Cada nit. Cada nit. Bona nit..."


Us deixo algunes RECOMANACIONS per aprofitar al màxim el llibre:


- Per superar la por podem fer que els nens i nenes dibuixin en un full el monstre que els fa por. Després el fem amb feltre i els hi donem: ara ja es coneixen, ja no han de tenir por l'un de l'altre, com li passa a les protagonistes del conte. Inclús poden dormir junts i protegir-se mútuament. Mirem els peluixos monstruosos que hem fet:

Manualitat  infantil Monstre de feltre
El monstre del Martí, 5 anys.
Manualitat  infantil Monstre de feltre
El monstre del Roger, 5 anys.

- Si us ve de gust anar al teatre amb els nens/es, els dies 17, 18, 24 i 25 de gener, podeu anar al SAT! Teatre (Barcelona) a veure la companyia Teatre al Detall i la seva obra L'endrapasomnis, inspirada en el conte original de Michael Ende. El tema de l'espectacle és el mateix: la por a dormir, els malsons i quedar-se sol a l'habitació. Es parlarà de la por i del valor terapèutic dels contes. Més info aquí.

Espectacle infnatil L'endrapasomnis SAT Teatre


- Un joc molt divertit per fer amb els nens i nenes i que serveix per fer-los perdre la por a allò desconegut és LA CAIXA FOSCA: consisteix a agafar una caixa fosca (com ara una caixa de sabates), fer-li un forat prou gran perquè hi càpiga la seva mà i anar posant a dins diferents objectes o aliments, mirant que siguin de diferents mides, textures, tactes, formes,... Els nens i nenes hauran de posar la mà a dins i endevinar l'objecte monstruós que s'amaga a dins!

- Aprofitant que en el llibre surt molt el concepte de SIMETRIA, podem fer una mica d'art i jugar a ser artistes: agafem un full (preferiblement Dina-3) i farem unes taques de pintura (témperes) en una meitat del full mitjançant una xeringa. No patiu, la pintura és espessa i no esquitxa, si no us atreviu, proveu-ho a la banyera. Després dobleguem el full per la meitat i apretem una mica per tal que surti la seva còpia simètrica. Ara podem jugar a imaginar què pot ser: un monstre, un animal, un objecte,... Aquí us deixo les nostres creacions:

Manualitat infantil simetria
Roger, 5 anys: "així (a) sembla un lloro, o millor una papallona! Així (b) semba una estatua de la llibertat feta amb aigua, foc i fulles..."

Manualitat infantil simetria
Martí, 5 anys: "així (a) sembla una flor d'aquelles que creixen en l'aigua i així (b) sembla un peix..."



Espero que us hagi agradat el llibre i us animo a compartir-ho, fer les activitats, explicar-nos-ho, enviar-nos fotografies... BONA LECTURA!!!

2 comentaris

  1. El que més m'agrada del llibre és això que contes, que parla del tema des d'una prespectiva diferent a l'habitual. Molt bona idea la dels monstres de peluix. Un llibre genial i una entrada a l'altura.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí Seño Punk! La veritat és que els grans a vegades som massa escèptics, en canvi, la imaginació dels petits no té límits, m'agrada que el llibre no intenti dissuadir-los. Li dóna molt bé la volta a la truita: d'acord hi ha un món a sota nostra ple de monstres, però aquests són com nosaltres, tenen les mateixes pors i angoixes... per tant, no cal tenir-los por!

      Elimina