Consulta: Llibres per estimar els llibres

Consulta: "hola! Tenim una nena de 2 anys i ens agradaria poder comprar-li un llibre (encara que sigui per una miquetona més grans) perquè entengui el valor de tenir cura dels llibres. Li encanten els contes però encara no entén que no es llencen a terra o es pinten... I voldríem que aprengués a estimar els llibres més del que ja ho fa. Gràcies"

El més important per fomentar l'amor i l'interès per la lectura en els infants és que vosaltres doneu exemple. Si ella veu que estimeu els llibres, que llegiu sovint, que els cuideu, que els llibres tenen un espai a casa, que quan acabeu de llegir els guardeu ben posats al seu lloc... ella ho anirà interioritzant i segur que també els acabarà estimant i tractant bé. Ja només pel fet de plantejar aquesta pregunta, em demostreu que teniu interès per la lectura, o sigui que no patiu, d'una manera o altra, segur que li transmetreu a la vostra filla. 

Ara bé, són petits i els agrada experimentar: "pintarà el color també a la paret?, què passa si deixo anar això a terra?, i si ho torno a tirar?" Per ells no hi normes ni límits, fins que nosaltres els posem, és clar! Nosaltres som els que els hem d'ensenyar el que està bé i el que no. Una manera que a mi em va anar força bé quan els bessons eren petits i que ara he recuperat amb la nena de dos, és el següent: quan fan alguna cosa que no considero adequada (aquí cada família té la seva llista ;)), els dono alternatives. Per exemple, suposem que estan pintant un llibre. Aleshores els dic: "ei!, si vols pintar, et porto una llibreta o un full". Vaig corrents a buscar-ho i els dic: " ho veus, es pinta aquí, en el llibre no. El llibre és per llegir". I aparto el llibre delicadament. Així ni renyo ni castigo, però està quedant clar el que es pot fer i el que no. Si està tirant alguna cosa inadequada pels aires, dic: "vine que buscarem la pilota i ens la podem tirar un a l'altre, aquesta joguina no que la podríem trencar".
Recordo molt un temps que els hi va donar per picar a la televisió amb tot el que trobaven, llavors vaig fer-me amb uns tambors. "Ei!, si voleu picar, anem a fer música amb el tambor, a veure qui pica més fort". I acabàvem fent una rua per casa cantant i tocant els tambors.

Al principi vaig pensar que no sabrien distingir "aquí puc picar i aquí no". Però com n'estava d'equivocada! Són molt més espavilats del que semblen. O hauria de dir: "socors encara són més espavilats del que ens pensem!!!" Oi tant si ho saben distingir! Això no vol dir que no ho hàgim de repetir una i una altra vegada, jijiji!

Bé, m'estic enrotllant, perquè el que em demanàveu era un llibre....

He estat buscant algun llibre que parlés de cuidar els llibres (o les coses en general) per una edat de 2 anys, però no he trobat res concret. Hi ha molts llibres sobre els bons costums, les bones maneres, ser educats, recollir, ajudar,... però cap concret sobre no pintar, estripar o tirar els llibres. 

Llibres infantils sobre costums, hàbits, maneres


Tot i així, he trobat aquest que podria servir:

"Això no es fa!", Jeanne Ashbé, Ed. Corimbo: el llibre fa un repàs de coses que els més petits solen fer i que no són molt correctes: estirar la cua al gat, desembolicar tot el paper de WC, estirar de les estovalles,... i trencar les pàgines dels llibres! A canvi, dóna alternatives: podem acariciar el gat, fer una torre amb els rotlles de paper... o llegir un llibre amb l'àvia. Aquest llibre sembla que no està disponible per comprar-lo (sembla descatalogat), però he vist que està a la majoria de biblioteques (ja sigui en català o en castellà).
Llibre infantil "això no es fa"


Ja per més grans, nosaltres tenim a casa dos llibres que ens encanten i parlen de l'amor als llibres, són els següents (les edats són orientatives, només recomanacions, sempre es poden adaptar per més petits, aquests dos també agraden a la petita de casa nostra que té poc més de dos anys):

1. "En Calvin no sap volar", Jennifer Berne i Keith Bendis, ed. Takatuka, +4 anys: sobre un ocell obsessionat amb els llibres, amb una gana insaciable de coneixement. Per ensenyar la importància dels llibres i l'amor a la lectura, però també que no tot s'aprèn llegint, hi ha altres maneres. Més informació aquí.

llibre infantil "en Calvin no sap volar"


2. "El Pispallibres", Helen Docherty i Thomas Docherty, ed. Maeva young, +3 anys: cada nit, a totes les cases dels animalets del bosc, es llegeixen llibres amb delit, però un dia els llibres comencen a desaparèixer i les estanteries, abans atapeïdes, ara comencen a quedar ben buides... es tracta d'un lladre?, està clar que l'enigma s'ha de solucionar!

Llibre infantil "el pispallibres"


I ja per encara més grans, hi ha el llibre:

"Si jo fos un llibre", José Jorge Letria i André Letria, ed. Juventud, +7 anys: llibre molt poètic per fer veure als nens i nenes que els llibres poden transportar-nos a altres móns, que són objectes màgics i captivadors, plens de possibilitats i que es poden transformar en qualsevol objecte que imaginem. Així ho demostren les il·lustracions: on un llibre pot ser un llum, una flor, una maleta, una piscina, una tenda, un cavall, un cargol,...

Llibre infantil "si jo fos un llibre"


Bé, espero haver sigut d'alguna ajuda. Bones lectures!


Cap comentari